eSIMS framtid

Utan tvekan så är eSIM den standard som kommer att vara allenarådande i framtiden; det är samtliga experter eniga om. Men övergången kommer inte att ske över en natt, utan tekniken kommer sakta att fasas in och existera parallellt med de klassiska plastkorten under en ganska lång tid framöver.

e-Sim är en teknik som gör att du inte längre behöver få ett fysiskt simkort skickat till dig från din operatör när du beställer ett mobilabonnemang. Istället används ett chip som finns inbyggt i din telefon eller surfplatta. Från din operatör får du bara en instruktion om hur du aktiverar ditt abonnemang, vilket oftast sker genom att skanna en qr-kod och sedan ange en aktiveringskod.

De stora tillverkarna har sedan en tid tillbaka byggt in stöd för e-sim i alla sina telefoner och surfplattor. Apple har till exempel gjort detta på alla modeller efter iPhone XS/XR. Det samma gäller för Samsung och när jättarna i branschen har valt väg så brukar det inte dröja länge innan samtliga tillverkare följer efter.

Fortfarande är det tekniken med sim-kort av plast som är det vanligaste. E-sim är i skrivande stund en ganska okänd teknik för den breda allmänheten även om medvetenheten sakta håller på att öka. När konsumenterna börjar inse fördelarna med e-sim så kommer givetvis efterfrågan att öka, men det stora genombrottet kommer troligen när de nya telefonmodellerna inte längre har något uttag för traditionella sim-kort. Då tvingas teknikskiftet fram i takt med att användarna köper nya telefoner.

Den allra största anledningen till att e-Sim är framtiden är dess storlek. Det lilla chipet är bara några millimeter stort och kan byggas in i nästan vilka prylar som helst. Förutom mobiltelefoner, surfplattor och smarta klockor så kommer vi även att hitta dem i hemlarm, gps:er, hushållsmaskiner, vitvaror, bilar och mycket mer. Alla prylar som ska kunna kopplas upp mot internet kommer i framtiden ha e-Sim inbyggt.

Internet of things (IoT) spås få sitt riktigt stora genombrott de kommande åren och här spelar givetvis e-Sim en avgörande roll.

eSIMS framtid

Dubbla telefoner ett minne blott

Många har idag dubbla telefoner - en för jobbet och en privat. E-sim gör det möjligt att ha flera olika abonnemang i samma enhet vilket är mycket smidigt. Det finns redan idag telefoner som har plats för två sim-kort av plast, men med e-sim blir det hela mycket enklare och tar mycket mindre plats i telefonen.

Måste jag byta till e-sim?

Så småningom kommer du nog bli tvungen att byta till e-sim eftersom det spås bli den teknik som kommer att ersätta plastkorten i framtiden. Men du behöver inte kontakta din operatör i panik, för sannolikt har du ganska gott om tid på dig att anamma den nya tekniken. Fortfarande är det många telefonmodeller som inte har stöd för e-Sim så de klassiska plastkorten kommer att fortsätta finnas kvar i ganska många år.

E-sim i framtiden gör det möjligt att vara uppkopplad med enheter som är mycket mindre än din telefon. Du kan till exempel ringa direkt med din klocka, utan att behöva ha din telefon med dig. Det lilla e-sim:et skulle kunna integreras i exempelvis en nyckelring och i kombination med ett trådlöst headset så kanske du inte ens behöver någon telefon.

Mobiltelefonin är ett område där teknikutvecklingen går rasande fort. Saker vi bara kunde drömma om för några år sedan är numera självklarheter och vi kan bara gissa vad framtiden erbjuder för möjligheter. E-sim kommer förmodligen vara en teknik vi kommer använda oss av i många, många år framöver, men på riktigt lång sikt kommer givetvis även de att ersättas av någon ny, bättre och ännu mer spännande teknik.

Abonnemang med eSIM

Listan med eSIM-abonnemang uppdaterades senast i juni 2024.