Vad är eSim?

E-sim är en ny teknik som håller på att ersätta de klassiska sim-korten i plast. E-sim betyder “Embedded sim” vilket direkt översatt alltså betyder inbäddat eller inbyggt sim-kort. Den information om ditt abonnemang som tidigare lagrades på Sim-kortet lagras nu istället direkt i din telefon, platta eller smarta klocka.

De flesta nya telefoner och surfplattor från de mest kända tillverkarna har stöd för eSim. Många telefoner har plats för ett vanligt sim-kort också vilket innebär att du själv kan välja vilken teknik du vill använda. Det gör också att du kan ha två olika abonnemang i en och samma telefon. Då kan du ha ett telefonnummer för jobbsamtal och ett för privatsamtal, men hantera allt i samma telefon. Du kan ha upp till fem olika abonnemang på ditt e-sim, men du kan så klart bara ha ett aktivt åt gången.

Om du har e-sim kan du använda din tomma simkortsplats till att köpa ett lokalt kontantkort när du är utomlands. På så sätt kan du ringa och surfa billigt inom landet. Detta är främst användbart när du reser utanför EU eftersom ditt svenska abonnemang i regel funkar väldigt bra inom EU/EES-området.

Om du har köpt en telefon som stödjer eSim så kontaktar du bara din operatör för att byta från ditt gamla simkort till e-sim. De flesta operatörer gör detta helt gratis.

E-sim har funnits ganska länge, men det är först på senare tid som telefoner och operatörer på allvar har börjat stödja tekniken. På sikt kommer e-sim med stor sannolikhet att ersätta de traditionella sim-korten, men under ganska många år framöver så kommer de båda teknikerna att finnas parallellt.

Vad är eSim?

Hur installerar man e-sim?

Det är mycket smidigt att komma igång. Det enda du behöver göra är att scanna en QR-kod som du får från din operatör, slå in en pin-kod och sedan är du igång.

Om du har en smart klocka (Apple watch eller Galaxy Watch) så kan du komplettera ditt ordinarie abonnemang med ett extra eSim till din klocka mot en liten tilläggskostnad. Då kan du ringa och och surfa direkt från din klocka och du använder samma abonnemang/surfpott som till din telefon. Din klocka blir då en fristående enhet som inte är beroende av din telefon för viss funktionalitet.

Fördelar med E-sim

 • Du slipper plastkortet

  Från början var sim-korten stora som kreditkort, men med åren har de krympt och de senaste är nano-simkort som bara är 12x8 mm stort. Med e-sim så är plastkortens era över och operatörerna går istället vidare till en helt digital lösning.

 • Enklare att byta abonnemang

  Du kan snabbt och enkelt byta abonnemang eftersom du inte behöver något nytt simkort. Allt som behövs finns redan i telefonen.

 • Snabbare att komma igång

  När du köper ett nytt abonnemang behöver du inte längre vänta på att ditt simkort ska komma med posten. Simkortet finns redan i telefonen och kan programmeras på distans av din nya operatör.

 • Storleken har betydelse

  Ett e-simkort består bara av ett chip och tar därför väldigt lite plats. Det gör att det kan byggas in i nästan vad som helst, även mycket små saker. Det skapar helt nya möjligheter för uppkopplade prylar (Internet of things).

 • Tätare telefoner

  Eftersom man inte längre behöver någon lucka för simkortet så blir din telefon tätare och mindre känslig för fukt.

Att tänka på innan du skaffar eSim

Kontrollera först av allt att din enhet har stöd för eSim. Därefter kontaktar du din operatör och kollar om de erbjuder tjänsten. Alla stora operatörer gör det idag, men om du har en så kallad lågprisoperatör så är det inte säkert att det går.

Abonnemang med eSIM

Listan med eSIM-abonnemang uppdaterades senast i juni 2024.